Muela - Noże hiszpańskie.
Aż do dzisiaj marka nieustannie rozwija się, doskonaląc techniki produkcji noży stałych oraz składanych.
Obecne instalacje noży Muela w Argamasilla de Calatrava zajmują powierzchnię ponad 5000 m2 i są wyposażone w najnowocześniejsze systemy produkcji i obróbki, produkujące ponad 350 000 sztuk rocznie, z czego 70 % jest eksportowane do ponad 50 krajów na pięciu kontynentach.. Marka jest dumna z zachowania wysokiego stopnia kunsztu.
Historia marki Muela w skrócie
- Marka powstała w latach 50 ubiegłego wieku. Została założona przez Eladio Muela .
To nóż składany, 37-częściow przyniósł założycielowi firmy popularność która pozwoliła rozkręcić dochodowy biznes.
Na początku zatrudniał on 7 osób.
Zoptymalizowany proces produkcyjny w jednej fabryce
Procesy wymagane do uzyskania każdego elementu są przeprowadzane w tej samej fabryce (po za wytwarzaniem stali) Cięcie blach, obróbka każdego ostrza, szlifowanie i obróbka termiczna lub powierzchniowa wykonywane są przez maszyny wspomagane technologią komputerową i kontrolowane przez wyspecjalizowany personel. Następnie każde ostrze jest ręcznie mocowane do rękojeści, która bardzo często jest rzeźbiona przez wyspecjalizowanych rzemieślników.
Marka posiada również dział kaletniczy, w którym wykonywane są solidne, skórzane pochwy na noże.
Wysokiej jakości materiały
Muela do produkcji noży wybiera specjalną stal, która odpowiada jego funkcjom. Najczęściej jest to wysokiej jakości stal martenzytyczna. Skóra na pochwy oraz kości i drewno na rękojeści są skrupulatnie selekcjonowane. Umiejscowienie wszystkich etapów produkcji w jednej fabryce pomaga dobrze kontrolować każdy etap tworzenia noży.